Worldwide Delivery Available

ask a question
shipping
make your own 1

lupus betegség: A tünetek, okok, diagnózis és még sok más

lupus betegség: A tünetek, okok, diagnózis és még sok más

lupus egy hosszú távú autoimmun betegség, amelyben a test immunrendszere hiperaktívvá válik, és megtámadja az egészséges szövetet. Komplex természete miatt a lupust néha „ezer arcú betegségnek” nevezik.

Az Amerikai Lupus Alapítvány szerint az emberek évente mintegy 16 000 új lupus esetet jelentenek az Egyesült Államokban, és akár 1,5 millió ember élhet az Egyesült Államokban

típusok

Számos különféle lupus létezik, köztük a szisztémás lupus erythematosus (SLE), a bőr lupus (például a discoid lupus erythematosus [DLE]), a gyógyszer-indukált lupus (DIL) és az újszülött lupus –

A szisztémás lupus erythematosus

sle a lupus leggyakoribb formája, amely a lupus esetek 70% -át tartalmazza. Ez egy szisztémás állapot. Ez azt jelenti, hogy a test egész területén több szervt és rendszert érinthet. Ezért az SLE általában a lupus súlyosabb formája. A tünetek enyhe és súlyos között terjedhetnek.

sle gyulladást okozhat:

Ez a gyulladás ezen területeken történhet, vagy egyszerre több területet érinthet.

Ez a feltétel általában fellángolás és remissziók ciklusain megy keresztül. A remisszió idején a lupusban szenvedő személynek nem lehet tünetei. A fellendülés során a betegség aktív, és egy személy tünete visszatér, vagy új tünetek jelentkezhetnek.

Néhány SLE-ben szenvedő embernek rendszeres fellendülése van. Mások csak néhány évente megtapasztalhatják őket. Mások még hosszú távú tevékenységet tapasztalhatnak.

discoid lupus erythematosus

A DLE -ben, a bőr lupus típusa, a tünetek csak a bőrt érintik. A DLE kör alakú elváltozásként jelenik meg, jellemzően a fejbőrön és az arcon, bár a test más részein, például a fülben jelennek meg.

A léziók általában vörösek és vastagok és pikkelyek lehetnek. Bizonyos esetekben a sérülések hegesedéshez és a bőr elszíneződéséhez vezetnek. Ha a fejbőr sérülései hegek, akkor a haj nem újjáéledhet ezen a területen. A

DLE nem érinti a belső szerveket, de a DLE -ben szenvedő emberek körülbelül 10% -a folytatódik az SLE fejlesztésére, állítja az Amerikai Lupus Alapítvány. Lehetséges azonban, hogy ezeknek az embereknek már volt az SLE, és a bőr tüneteik először DLE -diagnózishoz vezettek.

szubakut bőr lupus erythematosus

szubakut bőr lupus erythematosus olyan bőrkárosodásokra utal, amelyek a test olyan részein jelennek meg, amelyek a napnak kitettek. Ezek a sérülések nem okoznak hegesedést, de bőr elszíneződését okozhatják.

A gyógyszer-indukált lupus

dil egy autoimmun állapot, amelyet bizonyos gyógyszerek okoznak. A tünetek általában hasonlóak az SLE -ben, de gyakran kevésbé súlyosak. Több mint 100 gyógyszert azonosítottak a DIL potenciális okaként.

A DIL -hez általában társított gyógyszerek a következők:

 • Hydralazine, hipertóniás gyógyszer
 • prokainamid, szívritmuszia gyógyszer
 • izoniazid, a tuberkulózis kezelésére használt antibiotikum
 • Minociklin, egy bizonyos bőrbetegségek kezelésére használt antibiotikum

A DIL tünetei általában hónapok vagy évek folyamatos kezelés után jelennek meg. Ezekkel a gyógyszerekkel. A hidralazint szedő emberek körülbelül 5% -a, és a prokainamidot hosszú távú személyek 20% -a folytatja a DIL kialakulását. Bár más gyógyszerek indukálhatják a DIL -t, a valószínűség sokkal alacsonyabb. A

DIL általában a gyógyszeres kezelés leállításától számított 6 hónapon belül eltűnik.

Újszülött lupus

A neonatális lupus olyan állapot, amely csecsemőknél fordul elő, amikor a születési szülőjük bizonyos antitesteken áthalad a placentán a terhesség alatt.

Az újszülött lupust okozó antitestek a lupus és a Sjögren -kórhoz kapcsolódnak. A születési szülőnek ezeknek a feltételeknek a vagy egyáltalán nem lehetnek tünetei, de még mindig továbbadhatják ezeket az antitesteket. Amikor ez megtörténik, a csecsemő újszülött lupus kialakulásának valószínűsége 2%-os.

Születéskor az újszülött lupusos csecsemőknek bőrkiütés, májproblémák és alacsony vérszáma lehet.

Az újszülött lupus bőr tünetei általában néhány hét után eltűnnek. Néhány csecsemőnek azonban veleszületett szívblokkja lehet, amelyben a szív nem tudja szabályozni a normál és ritmikus pumpálási hatást. Ez egy komolyabb komplikáció, és a csecsemőnek szüksége lehet pacemakerre.

Az SLE -ben született szülőknek született legtöbb csecsemő teljesen egészséges. Az SLE -vel rendelkező személy azonban szeretne beszélni egy orvossal arról, hogy az állapotuk hogyan befolyásolhatja terhességüket.

okok

lupus autoimmun állapot, de a pontos ok nem egyértelmű.

Mi rosszul megy?

Az immunrendszer egy komplex hálózat, amely szervekből, szövetekből és sejtekből áll. Védi a testet az idegen testek, például vírusok, baktériumok, gombák és toxinok leküzdésével. Ezenkívül megszünteti a halott vagy hibás sejteket is.

Az immunrendszer Y alakú fehérjék előállításával védi a testet, úgynevezett antitestek. Ezek az antitestek vagy semlegesítik a fenyegetést, vagy jelet küldenek más celláknak annak eltávolításához. A speciális fehérvérsejtek, úgynevezett B limfociták, ezeket az antitesteket termelik.

Ha egy személynek autoimmun állapota van, mint például a lupus, az immunrendszer nem képes megkülönböztetni a nem kívánt anyagokat vagy az antigéneket és az egészséges szövetet. A test tévesen tévedésben hibáztatja magát. Ennek eredményeként

Az immunrendszer mind az egészséges szövet, mind az antigének elleni antitesteket irányítja. Ez duzzanatot, fájdalmat és szövetkárosodást okoz. A

antinukleáris antitestek (ANAS) általában jelen vannak olyan autoimmun körülmények között, mint például a lupus. Úgy dolgoznak, hogy megcélozzák a test saját sejtjeinek magját. A mag a sejt azon része, amely genetikai anyagot tartalmaz.

Miért rosszul megy az immunrendszer?

A kutatók még nem értik meg teljesen, mi okozza a lupust, de úgy vélik, hogy ezt több tényező okozza.

Az egyik lehetséges elmélet a sejthalálhoz kapcsolódik, egy természetes folyamat, amely a test megújítja a sejtjeit. A kutatások azt sugallják, hogy a genetikai tényezők miatt a lupusban szenvedő emberek teste nem lehet megfelelően tisztázni az elhunyt sejteket.

A megmaradó elhalt sejtek autoantitestek, például ANA -k előállításához vezethetnek, amelyek folytatják a test megtámadását, és lupus tüneteket okoznak.

Kockázati tényezők: hormonok, gének és környezet

lupus számos tényezőre reagálva alakulhat ki. Ezek lehetnek hormonális, genetikai, környezeti vagy ezeknek a tényezőknek a kombinációja.

Hormonok

A hormonok olyan kémiai anyagok, amelyeket a test termel. Ellenőrzik és szabályozzák egyes sejtek és szervek aktivitását.

A hormonális tevékenység magyarázatot adhat olyan kockázati tényezőkre, mint a nem és az életkor.

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kijelenti, hogy a 15 és 44 éves korú nők kilencszer nagyobb valószínűséggel bírnak, mint a férfiak.

A tünetek és a diagnózis gyakran 15 és 45 éves kor között fordul elő, a szaporodási életkorban. Az esetek 20% -a azonban 50 éves kor után jelenik meg.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az ösztrogénnek való kitettség, egy olyan nemi hormon, amelyben a nőstények hajlamosak a férfiaknál többet termelni, növelhetik az autoimmun állapotok, például a lupus kockázatát.

Ezt támasztja alá sok olyan nő, aki több lupus tünetet tapasztal a menstruáció előtt és a terhesség alatt, amikor az ösztrogénszint magasabb.

Bár további kutatásokra van szükség, bizonyos nemi hormonok jelenléte megmagyarázhatja, hogy a lupus miért elterjedt a felnőtt nőstényekben.

Genetikai tényezők

Bár további kutatásokra van szükség, a tudósok olyan géneket azonosítottak, amelyek szerepet játszanak az immunrendszer válaszában, amely hozzájárulhat a lupus fejlődéséhez. A bizonyítékok azt sugallják, hogy nagyobb esély van arra, hogy egy lupust fejlődő személy, ha egy családtagnak van, akkor alátámasztja annak lehetőségét, hogy a genetika kockázati tényező lehet.

Twin -tanulmányok azt is kimutatják, hogy ha az azonos ikrek egyik tagjának lupus van, akkor a másiknak 24% -os esélye van a betegség kialakulására.

lupus történhet olyan emberekben, akiknek nincs családi kórtörténete, de a családban más autoimmun körülmények is lehetnek.

Bármely háttérrel rendelkező emberek fejlődhetnek lupuson, de ez kétszer -háromszor gyakoribb afroamerikai, spanyol/latin, ázsiai amerikai, őslakos, alaszkai őslakos, natív hawaii és más csendes -óceáni szigeteki nőstények összehasonlításában összehasonlítva. fehér nőstényekkel.

A kutatások azt sugallják, hogy a színes nők esetében a tünetek általában korábban kezdenek és súlyosabbak. Ez a kutatás hangsúlyozza a fokozott orvosi támogatás, a korai diagnosztizálás és a kezelés szükségességét.

lupus kockázati tényezők magukban foglalják a genetikai és a környezeti tényezők kombinációját. A lupus, mivel bizonyos demográfiai adatokban gyakoribbak, részben a genetika oka lehet. Ugyanakkor bizonyos eredmények, például a betegség progressziója és a halálozás különbségei olyan társadalmi tényezőknek köszönhetők, mint például az egészségügyi egyenlőtlenségek.

Környezet

A környezeti szerek, például vegyi anyagok vagy vírusok hozzájárulhatnak a lupus kiváltásához az emberekben, akik már genetikailag érzékenyek.

A lehetséges környezeti triggerek a következők:

 • Dohányzás: A cigarettafüst toxikus komponenseinek való kitettség genetikai mutációkhoz és az SLE -hez kapcsolódó gén -aktivációkhoz vezethet.
 • A napfénynek való kitettség: A közvetlen napfényből származó sugárzás súlyosbíthatja a már létező SLE tüneteit. További kutatásokra van szükség annak megvizsgálására, hogy ez lehet -e kockázati tényező az SLE fejlesztésében. Az UV -sugárzás olyan sejtkárosodást és genetikai mutációkat eredményezhet, amelyek részt vehetnek az SLE kialakulásában.
 • Fertőzések: Az olyan fertőzések, mint az Epstein-Barr vírus, más néven mirigy láz, sokkal gyakoribbak az SLE-ben szenvedő embereknél. Ez azt sugallja, hogy szerepet játszhat az állapot kialakulásában azok számára, akik érzékenyek.
 • Szennyező anyagok: A cigarettafüsthez hasonló módon a légszennyezés kockázati tényező lehet az SLE kialakulásához.

A gyermekek veszélyben vannak?

lupus bármilyen korú embereknél előfordulhat. Az American Rheumatology Főiskola szerint a lupusban szenvedő emberek 20% -a fejleszti ki ezt a állapotot 20 éves kor előtt. Ritka, hogy az emberek 5 éves koruk előtt fejlődjenek a lupusnak. Súlyosabb tünetek és gyakran érinti a veséket, mivel a gyermekek akár 50% -ánál van vese tünet.

tünetek

A lupus tünetei a fellendülés idején fordulnak elő. A fellendülés között az emberek általában a remisszió idejét tapasztalják meg, amikor kevés a tünet vagy egyáltalán nincs.

lupus tünetekkel rendelkezik, beleértve:

 • izom- és ízületi fájdalom
 • láz
 • Mellkasi fájdalom lélegzés közben Mélyen
 • Érzékenység a napfényre
 • Szájfekélyek
 • Memóriaproblémák
 • Malárkiütés, piros, pillangó alakú kiütés az orron és az arcon
 • Szokatlan hajhullás
 • Sápadt vagy lila ujjak vagy lábujjak hideg vagy stressz miatt, Raynaud -betegség néven ismert

Lupus jelei a nőstényekben H3>

lupus személyre másképp jelentkezhet. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a lupus eltérően jelentkezhet a férfiakban és a nőkben. A nőstények általában kevésbé súlyos tünetekkel rendelkeznek, mint a férfiak.

A tünetek, amelyeket a nőkben gyakoribban látnak, a következők:

 • Hajhullás
 • A napfény érzékenysége
 • szájfekélyek Arthritis
 • Malar -kiütés

A lupus jelei a férfiakban

Általános tévhit van, hogy csak a nőknek lehet lupus. Bár kevésbé gyakori, a hímeknek lupus is lehet. A kutatások azt sugallják, hogy a lupusos férfiak általában súlyosabb tünetekkel járnak.

A férfiaknál gyakrabban előforduló tünetek a következők:

 • Kardiovaszkuláris szövődmények
 • Alacsony vérszám
 • fogyás
 • Vese komplikációk
 • Mellkasi fájdalom

Más testrendszerekre gyakorolt hatás

lupus befolyásolhatja a következő rendszereket is:

 • vesék: A lupus lupus nephritisnek nevezett vesebetegséget okozhat, ahol a gyulladás megakadályozza a vesék megfelelő működését. A tünetek között szerepelhet a lábak, a lábak és az arc duzzanata, a gyakori vizelés és a magas vérnyomás.
 • : Néhány embernek a pleurisy néven ismert tüdő bélésének gyulladását tapasztalhatja, amely a mellkasi fájdalmat okozza, amikor mélyen lélegzik. Néhány embernek tüdőgyulladása is kialakulhat.
 • Központi idegrendszer: A lupus néha befolyásolhatja az agyat vagy a központi idegrendszert. A tünetek között lehet az agyi köd (zavar és nehézkoncentrálás), fejfájás, rohamok és stroke. A lupus cerebritis is előfordulhat, akut zavaró állapotot, kognitív diszfunkciót, hangulati változásokat, rohamokat, letargiát és kómákat okozhat.
 • Iners erek: Vasculitis vagy az erek gyulladása előfordulhat. Ez befolyásolhatja a keringést.
 • Vér: A lupus anémiát, leukopeniát (csökkentett számú fehérvérsejt) vagy trombocitopenia -t okozhat (a vérlepetések elősegítését elősegítő vérlepények számának csökkenése).
 • Szív: Ha a gyulladás befolyásolja a szívet, akkor miokarditist és endokarditist eredményezhet. Ez befolyásolhatja a szív körülvevő membránt is, és perikarditist okoz. Ez tüneteket okozhat, beleértve a mellkasi fájdalmat. Az endokarditisz károsíthatja a szívszelepeket, ami a szelep felületét megvastagíthatja és lyukak kialakulását okozhatja. Ez olyan növekedést eredményezhet, amely a szív morgásához vezethet.

Egyéb szövődmények

Vannak más szövődmények is, amelyek a lupusból származhatnak.

fertőzés

A fertőzés valószínűbbé válik, ha egy személy lupus -ban van, mivel a betegség és annak kezelése mindegyike gyengíti az immunrendszert. Általános fertőzések a következők:

 • Húgyúti fertőzések
 • Légzési fertőzések
 • élesztőfertőzések
 • Salmonella

Csontszövet -halál

Ez akkor fordul elő, ha a csontok alacsony vérellátása van, és kis szünetek alakulnak ki. Végül ez a csont összeomlásához vezethet. A lupusban szenvedő embereknek maga az állapot és a gyógyszerek, például a kortikoszteroidok, amelyeket a lupus kezelésére használnak.

Terhességi szövődmények

A lupusban szenvedő embereknél nagyobb a terhességi veszteség, a koraszülés és a preeklampsia kockázata, amely veszélyes állapot, amely magában foglalja a magas vérnyomást. Ezen szövődmények kockázatának csökkentése érdekében az orvosok gyakran azt javasolják, hogy késleltessék a terhességet, amíg a lupust legalább 6 hónapig ellenőrzik.

Video

A következő videó magyarázza, hogy a lupus hogyan okoz tüneteket.

Osztályozás: 11 Tünetek

Az Amerikai Rheumatológiai Főiskola standard osztályozási sémát használ a diagnózis megerősítéséhez. Ha valaki a 11 kritérium közül 4 -et felel meg, az orvos megvizsgálja a lupus -diagnózist.

A 11 kritérium:

 1. Malár kiütés: Az arcon és az orron egy pillangó alakú kiütés jelenik meg.
 2. Discoid kiütés: A bőrön emelt piros foltok alakulnak ki.
 3. Fényérzékenység: A bőrkiütés a napfénynek való kitettség után jelenik meg.
 4. Orális vagy orr
Translate »
Select your currency
EUREuro