Worldwide Delivery Available

ask a question
shipping
make your own 1

Mit kell tudni a nulla stádiumú emlőrákról

Mit kell tudni a nulla stádiumú emlőrákról

A nulla stádiumú emlőrák a mellrák legkorábbi stádiuma. A betegség nem terjedt el azon túl, ahol a mell más részeire kezdett. Az orvosok korán kezelhetik a nulla mellrák stádiumát, amikor jó prognózissal rendelkezik.

Az orvosok a stádiumot használják annak meghatározására, hogy a rák milyen messzire terjedt el. A rák stádiuma információt nyújt arról is, hogy milyen gyorsan növekszik és súlyosságát.

Nulla stádium (0. stádium) Az emlőrák in situ carcinoma néven is ismert. Az American Cancer Society szerint az emlőrákot nem terjedő emlőrákos emberek 5 éves túlélési aránya 99%.

Ez a túlélési arány azt jelenti, hogy a 0. stádiumú emlőrákban szenvedő nők 99% -a él legalább 5 évvel a diagnózis után.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a 0. stádiumú emlőrák típusait és a betegség kezelését.

Mi a 0. stádiumú emlőrák?

Az emlőrák stádiuma információt traugel ár szerezz többet nyújt arról, hogy mennyire invazív és agresszív. Azt is megmutatja, hogy a rák elterjedt -e, vagy valószínűleg elterjed -e a test más területeire.

A 0. stádiumú emlőrák neminvazív, azaz nem terjedt el azon túl, ahol az emlő vagy más szerv más részein kezdődött.

0. stádiumú emlőrák általában nem okoz más tüneteket. Egyes esetekben az orvos véletlenül fedezi fel a 0. stádiumú emlőrákot, például biopszia után, vagy egy képalkotó teszt elvégzése közben más csomóban. Az orvosok néhány embert diagnosztizálhatnak egy csomó érzés után vagy a rutin szűrés után.

A „metasztázis” kifejezés azt jelenti, hogy a rák elterjedt más szervekre. Noha az emlőrák nem terjedt el a 0. szakaszban, az embernek kezelést igényelhet a jövőbeli áttétek megelőzése érdekében.

A megfelelő kezelés megtalálása, vagy a kezelés szükséges, attól függ, hogy milyen típusú emlőrákban van egy személy, és más tényezők, mint például az életkor és a családi anamnézis.

Típusok

A 0. stádiumú emlőrák két típusa létezik.

Lobular carcinoma in situ

A lobular carcinoma az anyatejet előállító mirigyek rákja. Ezeket a mirigyeket lebenyeknek vagy lebereknek nevezzük. A

lobularis carcinoma in situ (LCIS) a lobularák stádiuma, amely általában nem terjed. Ez azonban növeli az ember kockázatát más típusú emlőrák kialakulásának. A legtöbb nő a menopauza előtt lobularis carcinomát kap, amikor 40–50 éves korukban vannak.

10 nőből kevesebb, mint 1 -nél kap ilyen típusú rákot menopauza után.

Ezért az LCIS diagnosztizálása azt jelentheti, hogy egy nőnek a jövőben gyakoribbra van szüksége.

Ductalis carcinoma in situ

A ductalis carcinoma in situ (DCIS) a tejcsatornák mellrákja. A tejcsatornák olyan csatornák, amelyek a tejmirigyekből a mellbimbóig tartják a tejet.

kezelés nélkül a DCIS elterjedhet és agresszívebbé válhat. Az esetek körülbelül felében a DCI -k invazív rákossá válhatnak.

Az emlőrák egyéb stádiumai

Az orvos javasolhat MRI -vizsgálatot vagy mammogramot és biopsziát az emlőrák diagnosztizálására és annak stádiumának meghatározására.

A rákot 0 -tól 4 -ig fogják stádálni. Egy magasabb stádium a fejlettebb betegséget jelzi.

Az emlőrák stádiumának meghatározásához az orvosok három tényezőt vizsgálnak:

 • T vagy az emlődaganat méretét.
 • n, vagy a rák elterjedése a nyirokcsomókba, és hányan befolyásolták.
 • M, vagy a rák elterjedt a test más területeire, amelyeket metasztázisnak neveznek.

A emlőrák négy stádiuma van a 0. stádium után:

 • 1. szakasz: A daganatok kicsik és nagyon kevés terjedtek, ha egyáltalán.
 • 2. szakasz: Ebben a szakaszban a daganatok kissé nagyobbak, és elterjedtek a közeli szövetekben, de más szervek nem. Megfertőzhetnek kis számú nyirokcsomót vagy korlátozott részét a közeli szövetekből.
 • 3. szakasz: Ezek a rákok nagyobbak és a 2. stádiumú daganatoknál tovább terjednek. Megfertőzhetik az emlőszövet szélesebb területeit vagy számos közeli nyirokcsomót, de más szerveket nem.
 • 4. szakasz: A rákos sejtek elterjedtek a test más szerveire.

Az orvosok az egyes szakaszokat A és B kategóriákba oszthatják.

A rákok, amelyeket B -nek besorolnak, fejlettebbek, mint A. Például az 1B stádiumú emlőrák tovább terjedhet, vagy nagyobb lesz, mint az 1A stádiumú emlőrák.

Elterjedni fog?

Az LCIS általában nem terjed más területeken. Ez azonban gondos és rendszeres megfigyelést igényel, mivel ez más emlődaganatok kockázati tényezője.

Az orvosok nem tudják megjósolni, hogy a DCI -k mely előadásai agresszívebbé válnak és terjednek. Az alacsony fokú daganatok, vagy a jól definiált határokkal és a lassú növekedéssel rendelkező daganatok azonban kevésbé valószínű, hogy invazívak és terjedjenek.

Itt tudjon meg többet arról, hogy az emlőrák hogyan terjed az axilláris nyirokcsomókba.

kezelés

Az utóbbi években az emlőrák ezen neminvazív formájának kezelése volt a vita forrása.

Mivel a DCI -k nem okoznak tüneteket, és nem terjednek el minden esetben, néhány nő megtapasztalhatja a kezelés mellékhatásait, amelyek feleslegesnek vagy károsnak érzik magukat.

A 2015. évi tanulmány hozzáadta a DCIS -kezelés kritikáját, amikor nem talált különbséget a kezelésben részesülő nők és azok között, akik nem. Azonban az orvosok, akik támogatják a korai kezelést, ellensúlyozzák ezt az érvet, rámutatva az adatokra, amelyek azt mutatják, hogy nincs mód arra, hogy megjósolhassák, hogy a DCI -k invazívvá válnak -e vagy sem.

Bármely kezelésnek figyelembe kell vennie a személy történetét, a kezelés igényeit és céljait, valamint az esetleges esetleges mellrák kockázati tényezőit, például szülő vagy nagyszülő mellrákban.

A kezelési lehetőségek a következők:

 • Mellműtét: A sebész eltávolíthatja az egyik vagy mindkét mellet egy mastectomia nevű eljárásban, vagy eltávolíthatja a mell egy részét egy lumpektómiával.
 • Sugárterápia: Az emlő és néha nyirokcsomók sugárzási kezelést kapnak, amely a rákos sejteket célozza és elpusztítja.
 • Hormonális terápia: Az orvosok hormonterápiát javasolnak a hormonreceptor-pozitív emlőrákban szenvedő emberek számára. Egy személy olyan hormonális gyógyszereket szed, amelyek kezelik a rákot, és megakadályozhatják annak visszatérését is.

Az orvos a 0. stádiumú emlőrákban szenvedő nők rendszeresebb szűrését is javasolhatja.

Outlook

A 0. stádiumú emlőrák diagnosztizálása szorongást okozhat, de az 5 éves túlélési arány rendkívül magas. A kezelés életmentést okozhat, különösen akkor, ha fennáll a rák visszatérése vagy terjedésének kockázata. Lehet, hogy néhány embernek nincs szüksége kezelésre.

Azok a nők, akik nem tudják, hogy a kezelésre szükség lesz -e az emlőrák bemutatásához, beszéljenek olyan orvossal, akiben bíznak. Ha még mindig bizonytalanok, akkor fontolóra vehetik a második vélemény keresését.

Q:

Honnan tudhatom, hogy szükségem van -e a 0. stádiumú emlőrák kezelésére?

a:

Az orvos javasolja -e a 0. stádiumú emlőrák kezelését, például a diagnózis életkorától, a családi történelemtől, a genetikai mutációktól, a rák altípusától és hogyan Valószínűleg az, hogy a rák invazív vagy megismétlődik.

A műtét nagy részében a kezelő orvosok azt javasolják, hogy távolítsák el a DCI -ket.

Néhány ember sugárterápiát és hormonterápiát is kaphat. Orvosa javasolhatja a legjobb kezelési lehetőségeket az Ön számára.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

 • Mellrák
 • Rák/onkológia
 • Női egészség/nőgyógyászat

Contents

Translate »
Select your currency
EUREuro